Dom a byt

Kapary z balkóna

.

V modernej gastronómii sa čím ďalej, tým viac, stretávame so surovinou nazývanou kapary. Ide o nízky ker, ktorý na zimu opadáva. Jeho oficiálny názov je kapara tŕnistá. Domovinou tejto rastliny sú oblasti v okolí stredozemného mora, Indie a blízkeho východu. Pre komerčné účely sa dne pestuje hlavne v Taliansku, Španielsku, Alžírsku a Francúzsku. V našich podmienkach si vieme kapary pokojne dopestovať aj sami. Letné podmienky im totiž vyhovujú absolútne a počas zimy prežijú v chladnej chodbe, či pivnici.

kapary
 
Vo svojej domovine, kapara rastie v tých najmenej úrodných pôdach. Ak sa ju teda rozhodnete pestovať, nemusíte sa obzvlášť trápiť s extrémne výživným substrátom. Základom je, aby bol dostatočne priepustný a ľahký.
 
Počas vegetačného obdobia, teda v lete, je dobré, ak rastliny vyložíte na záhradu, terasu, alebo balkón. Raz za čas ich môžete trošku prihnojiť. Vodou nešetrite a rastlinu polievajte pravidelne.
V našich podmienkach je ideálne pestovanie vo väčších nádobách, ktoré môžete na zimu presunúť do interiéru. Kapara je síce odolná voči mrazom, zvládne však maximálne desať stupňov pod nulou. Staršie a dostatočne silné rastliny, môžu po vymrznutí, na jar znova vypustiť nové výhonky, nie je to však istota.

.

bobule
 
Krík na zimu opadáva, a preto potrebuje odpočinok. Umiestnime ho teda do chladnejšej pivnice, alebo chodby. Ideálna je teplota okolo piatich stupňov. Je dobré, ak v týchto priestoroch nebude mrznúť. Tak budete mať istotu, že prežije. V tomto období kaparu polievame len občasne, aby úplne nevyschla. Pokiaľ nemáte takto chladné prostredie a zimovanie prebehne v teplejších podmienkach, polievajte ju častejšie. Na jar krík zostrihajte až takmer k pôde a keď vonkajšie teploty vystúpia trvalo nad nulu, môžete ho vyložiť na balkón.

květy kapary
 
Kaparu tŕnistú môžete pestovať pokojne aj zo semien, ktoré ochotne klíčia, a to už v priebehu mesiaca. Ak však narazíte na mladú rastlinku, určite si ju zakúpte, pretože si ušetríte množstvo času. Ako súčasť jedál, používame púčiky rastliny. Čím sú mladšie, tým majú lahodnejšiu chuť.

Kapary z balkóna
4 (80%)4
.